Tinovul Mohos

Posted: 16/09/2013 in prin tara
Etichete:, , , , , ,

Dacă ești în zona lacului Sf. Ana, nu pleca din zonă fără a face o scurtă vizită în tinov. Image

Tinovul Mohos este o mlaștină, formată în craterul unui vulcan din masivul Ciomatu, județul Covasna, la altitudinea de 1050 metri. Pentru a vizita tinovul îți trebuie cam 45 minute, punctul de plecare fiind din parcarea de sus.

    Vizita se face numai în grup, condus de un ghid cu misiunea de a te dirija pe cărările marcate pe suprafața mlaștinei, costul biletului fiind de 5 lei.

Vizita se poate face în fiecare zi.

Image

Locul de adunare este chiar la intrarea în tinov. Ca să nu te plictisești, până se formează grupul, poți admira peisajul din jur, iar cei care n-au stare, pot găsi prin iarba deasa numeroase frăguțe ce abia așteaptă să fie culese de cineva.Image

Suprafața tinovului este de cca 40 hectare, dar numai o mică porțiune poate fi vizitată, fiind amenajata în acest scop,

 Tinovul Mohos se poate traduce ca Lacul cu Mușchi. Este declarat rezervație naturală datorita numeroaselor specii de plante rare care se găsesc aici (mesteacănul pufos, merișorul de munte, brădișorul, specii de rogoz, plante carnivore precum roua cerului).

Se presupune că aici au existat doi vulcani: Mohos și Sfanta Ana. Primul a erupt Mohos, pe locul lui apărând un lac. Apoi a erupt Sf. Ana și aproape toată cenușa s-a depus în lacul Mohos colmatându-l, formându-se astfel actuala mlaștină.Image

În timp ce vizitezi tinovul ai să vezi 2 ochiuri de apă (unul adânc de 19 m, iar celălalt de 23 m), iar în rest este numai turbă pe care s-au dezvoltat mușchi. Ghidul vă interzice abaterea de la traseul marcat (potecă din lemn), deoarece exista pericolul scufundării în turbă, cu toate că tufele de afine te atrag. Ne-a permis numai într-un singur loc să părăsim (poteca din lemn), chiar la intrare, pentru a încerca elasticitatea solului. Parcă eram pe o saltea cu arcuri.

 Image

Spre finalul traseului, ghidul ne-a arătat cam ce poate face ursul carpatin – porțiuni din trunchiul uni brad erau decojite, de la circa 2,5 metri de sol până jos. Image

După ieșirea din tinov, la indicația ghidului am fost la un foișor de lemn, de unde se poate vedea Tinovul Mohoș în totalitate. Merită efortul.

Mai multe imagini în slideshow-ul de mai jos:

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s